2018 sausio 4

NAUJIENOS

NSA narių susitikimas

Spalio 27 d. vykusiame Nacionalinės sportininkų asociacijos (NSA) susitikime Vilniuje dalyvavo 21 iš 36 asociacijos narių. Pagrindinis susitikimo tikslas buvo pagal naujus NSA įstatus išrinkti 9 Vykdomojo komiteto narius, apibendrinti jau nuveiktus darbus ir artimiausius tikslus.

Įžanginėje kalboje NSA prezidentas Justinas Kinderis pasidžiaugė, kad asociacija vienija 36 įvairių sporto šakų atstovus. Per mažiau nei metus NSA nariai ne kartą lankėsi Lietuvos tautiniame olimpiniame komitete (LTOK) ir Kūno kultūros ir sporto departamente (KKSD) ir su organizacijų vadovais aptarė aktualiausius klausimus.  Taip pat NSA atstovai lankėsi Seimo komitetų posėdžiuose, naujojo Kūno kultūros ir sporto įstatymo svarstymuose, susitiko su Švietimo ir mokslo ministerijos kancleriu Tomu Daukantu, organizavo neoficialius susitikimus su sportininkais, treneriais. NSA vadovas džiaugėsi ir dėl to, kad nuo įkūrino asociacija pasiekė ir tam tikrą pripažinimą – NSA atstovai įtraukti į LTeam apdovanojimų Tarybą, paradinės olimpinės aprangos konkursą.  Artimiausias NSA tikslas tapti pirmąja organizacija, kurią apsiektų informacija iš įvairių sporto organizacijų, taip pat esamų ir naujų narių įtraukimas į NSA veiklą.

Susitikime dalyvavo laikinoji KKSD vadovė Kornelija Tiesnesytė. Visų pirma, ji pasveikino sportininkus, kurie susivienijo ir įkūrė NSA. Pasak K. Tiesnesytės, sportininkai turi tarti ir savo balsą, sprendžiant aktualiausias šalies sporto problemas. KKSD vadovės teigimu, NSA idėja galėtų būti pavyzdžiu ir kai kurioms Europos šalims.  Tačiau NSA turėtų siekti ir tarptautinio pripažinimo. Vienas pagrindinių NSA tikslų, pasak K. Tiesnesytės, turėtų būti dvigubos karjeros klausimas, kuris Lietuvoje yra apleistas.  Didžiausią dėmesį KKSD vadovė skyrė naujajam Kūno kultūros ir sporto įstatymui. K. Tiesnesytės teigimu, Vyriausybė pradėjo skirti didesnį dėmesį sportui, todėl ir įstatymas labai pakito nuo pirminio varianto. K. Tiesnesytė pripažino, kad įstatymas nėra tobulas ir reikės jį gerinti poįstatyminiais aktais. Tačiau sportininkus turėtų džiuginti finansinė įstatymo dalis.

Pagrindinis pokytis, priėmus naująjį įstatymą, kad nuo 2019 m. nebeliks KKSD, o Švietimo ir mokslo ministerija vadinsis Švietimo, mokslo ir sporto ministerija, kurioje turėtų atsirasti Sporto departamentas, viceministras sportui. Kol kas nėra visiškai išspręstas Lietuvos olimpinio sporto centro (LOSC) klausimas, tačiau politikams aiškėja vizija, kad valstybė privalo rengti aukšto meistriškumo sportininkus ir galbūt bus su daugiau ar mažiau funkcijų atkurtas nuo 2018 m. reformuotas  LOSC. Taip pat labai svarbi naujiena, kad pagal naująjį įstatymą rentas išsikovoję sportininkai nebeturės būtinai dirbti sporto srityje.

Per susitikimą LTOK atstovas Ignas Gibas pristatė olimpinės aprangos idėją. Tokijo olimpinėse žaidynėse Lietuvos rinktinę rengs nebe „Audimas“, o lenkų „4F“ gamintojas. NSA atstovai turėjo daug pastabų dėl aprangos ir viliasi, kad į juos bus atsižvelgta. Paradinės olimpinės aprangos konkursui atstovauti NSA išrinktos penkiakovininkės Ieva Serapinaitė ir Gintarė Venčkauskaitė-Juškienė. Į LTeam apdovanojimų Tarybą NSA nusprendė deleguoti prezidentą J. Kinderį.

Siekiant įgyvendinti artimiausius NSA tikslus, nuspręsta organizuoti susitikimus su įvairiomis sporto organizacijomis, savivaldybių sporto skyriais. Taip pat siekiama bus gerinti NSA vidinę komunikaciją. Šiam tikslui pasiekti NSA nariai dalyvaus vieni kitų treniruotėse, kartą per mėnesį diskutuos socialiniuose tinkluose ir NSA Forume. Artimiausia grupinė treniruotė numatoma jau kitą mėnesį Kaune.

Susitikimas baigtas skambia J. Kinderio fraze: „Sprendimus priimkime patys, o ne leiskime, kad juos už mus priimtų kiti“.

NSA Vykdomasis komitetas:

Asociacijos prezidentas – Justinas Kinderis (šiuolaikinė penkiakovė);

Generalinis sekretorius – Ričardas Nekriošius (baidarių/kanojų sportas);

Vykdantysis sekretorius – Laura Asadauskaitė-Zadneprovskienė (šiuolaikinė penkiakovė);

Atstovų Tarybos pirmininkas – Modesta Justė Morauskaitė (lengvoji atletika);

Moderatorius – Tomas Makarovas (fechtavimas);

Viceprezidentas teisei – Aurimas Lankas (baidarių/kanojų sportas);

Viceprezidentas integracijai – Marius Paškevičius (dziudo);

Atstovė spaudai – Brigita Virbalytė (lengvoji atletika);

Iždininkas – Tomas Kaukėnas (biatlonas).

Nacionalinė sportininkų asociacija lankėsi seime

Nacionalinės sportininkų asociacijos atstovės Laura Asadauskaitė ir Brigita Virbalytė šiandien dalyvavo Seimo Jaunimo ir sporto reikalų komisijos posėdyje, kuriame buvo svarstomas Kūno kultūros ir sporto įstatymo pakeitimo įstatymo projektas. Posėdyje buvo aptariami pasiūlymai dėl įstatymo, tarp jų ir Nacionalinės sportininkų asociacijos siūlymas dėl 19 straipsnio redagavimo (komisija jam iš dalies pritarė) .
Tikimasi, kad naujasis Kūno kultūros ir sporto įstatymas bus priimtas dar šioje Seimo pavasario sesijoje.
Nuotraukose (aut. R. Mizeras) asociacijos narės su vienais svarbiausių žmonių, kurie prisidėjo prie įstatymo rengimo – Švietimo ir mokslo ministerijos kancleriu T. Daukantu ir Jaunimo ir sporto reikalų komisijos pirmininku K. Smirnovu.

Oficialiai startuoja asociacijos narių registracija

Mieli sportininkai,

Praėjo keturi mėnesiai nuo Nacionalinės sportininkų asociacijos (NSA) pirmojo susirinkimo. Tikimės, kad tąkart patikėjote mūsų idėjomis ir kantriai laukėte žinių. Viskas vyko kur kas lėčiau nei tikėjomės – užtruko NSA įstatų keitimas, kitos procedūros. Tačiau net ir tada NSA steigėjai stengėsi dalyvauti sporto visuomenės gyvenime, įsigilinti į kai kurias opias sporto problemas – susitiko su Švietimo ir mokslo ministerijos kancleriu, prezidentas J. Kinderis dalyvavo naujojo Kūno kultūros ir sporto įstatymo pristatyme Seime.

Priminsime, kad jau veikia mūsų asociacijos internetinė svetainė www.sportininkuasociacija.lt. Čia visi kartu dalinsimės asociacijos naujienomis, o, svarbiausia, turime forumą, kuriame galėsime diskutuoti apie aktualias mūsų problemas, sieksime teisingiausių jų išsprendimo būdų. Išgirsti visų nuomonę ir ją susisteminti padės elektroninis balsavimas. Informacijos priėjimas forume bus diferencijuojamas atskiroms grupėms – svečiams, asociacijos nariams, Vykdomojo komiteto nariams, Atstovų tarybos nariams, Visuotiniam narių susirinkimui, asociacijos pripažintoms sporto šakų grupėms.

Labai prašome šią žinią kuo plačiau perduoti savo sporto šakų atstovams. Kol kas esame tik saujelė entuziastų, norinčių suvienyti įvairių sporto šakų atstovus ir kartu kurti sporto ateitį, tačiau kiekvieno Jūsų tapimas asociacijos nariu stiprins mus.

Taip pat prašome socialiniuose tinkluose pasidalinti nuoroda į asociacijos svetainę: www.sportininkuasociacija.lt. Lauksime Jūsų idėjų ir pasiūlymų dėl tolesnio svetainės ir forumo veikimo.

Labai svarbu, kad kartu bandytume bent iš dalies pakeisti sudėtingą šiandieninę sporto situaciją, todėl labai laukiame Jūsų indėlio visais mums rūpimais klausimais! Iki greito!

Nuoširdžiai,

Nacionalinės sportininkų asociacijos steigėjai

P.S. Norėdami bent kiek paskatinti naujų narių atėjimą, turime ir pirmąjį partnerių pasiūlymą – NSA nariams

„S-Sportas“ parduotuvės savo produkcijai suteiks 20-50 procentų nuolaidą.

Kontaktai:

info@sportininkuasociacija.lt

Asociacija pradėjo žygius pas valdininkus

Nacionalinės sportininkų asociacijos atstovai – Justinas Kinderis, Marius Paškevičius ir Brigita Virbalytė – šiandien lankėsi pas Švietimo ir mokslo ministerijos kanclerį Tomą Daukantą.
Dviejų valandų susitikime buvo aptartos šiandieninės šalies sporto aktualijos ir problemos. Kancleris T. Daukantas supažindino su šiuo metu derinamu Kūno kultūros ir sporto įstatymo projektu. Tikimasi, kad šis įstatymas bus priimtas jau šioje Seimo pavasario sesijoje. Tačiau sporto visuomenė dar gali teikti pasiūlymus ir pataisas. Kancleris užsiminė ir apie Nacionalinio sporto centro idėją. Toks centras tarsi atkurtų reorganizuotą Lietuvos olimpinį sporto centrą (LOSC).

Nacionalinės sportininkų asociacijos atstovai išsakė savo nerimą dėl susidariusios sudėtingos sporto situacijos, kai nuo šių metų už sportininkų rengimą atsakingos sporto federacijos. Dauguma jų tam neturi pakankamai žmogiškųjų resursų, vis dar nėra išspręstas trenerių ir medicinos personalo įdarbinimo federacijose klausimas.
Per susitikimą kancleris T. Daukantas tikino, kad ir ateityje lauks Nacionalinės sportininkų asociacijos pasiūlymų ir idėjų.

Apie J. Kinderio savanorystę žiemos olimpinėse žaidynėse rašo tarptautinė olimpiečių asociacija.

Lietuvos sportininkai kuria asociaciją: nori savo žodžio sporto valdyme

2017-ieji baigiasi ir Lietuvos sporto pasaulis skaičiuoja per šiuos metus iškovotus medalius, iškilusius talentus ar į elitą vėl sugrįžusius atletus, tačiau pačius sportininkus labiau kausto nerimas dėl ateities. Nuo Naujųjų metų naikinamas Lietuvos olimpinis sporto centras, todėl atsakomybę už sportininkų rengimą privalės perimti pakankami laiko pasirengti tam neturėjusios sporto federacijos. Šioje situacijoje sportininkų nuomonės niekas net nepaklausė.

Apskritai, sportininko sąvoka kaip atskiras vienetas neegzistuoja Lietuvos sporto įstatyme. Problemų integruojantis į visuomenę turi ir profesionalias karjeras nutarę baigti sportininkai.

Asociacijos idėja gimė bėgant

Siekis suvienyti įvairių sporto šakų atstovus, jų teisių gynimas ir atstovavimas interesams, siekis būti išklausytiems bei išgirstiems, siekis praskaidrinti šalies sporto institucijų veiklą – tai vieni pagrindinių naujai įsteigtos Nacionalinės sportininkų asociacijos tikslų. Šios asociacijos idėjos autorius ir laikinasis prezidentas – Justinas Kinderis. „Norint, kad mechanizmas gerai dirbtų, visos jo dalys turi gerai veikti. Taip ir sporte. Čia ir sportininkas, ir treneris, ir funkcionieriai, ir finansiniai ištekliai, viskas, turi dirbti kartu. Norime, kad visos sporto institucijos mus pripažintų, norime jose turėti savo atstovus“, – teigė 30-metis penkiakovininkas.
2017-ieji baigiasi ir Lietuvos sporto pasaulis skaičiuoja per šiuos metus iškovotus medalius, iškilusius talentus ar į elitą vėl sugrįžusius atletus, tačiau pačius sportininkus labiau kausto nerimas dėl ateities. Nuo Naujųjų metų naikinamas Lietuvos olimpinis sporto centras, todėl atsakomybę už sportininkų rengimą privalės perimti pakankamai laiko pasirengti tam neturėjusios sporto federacijos. Šioje situacijoje sportininkų nuomonės niekas net nepaklausė.